Sunday, September 14, 2014

Bubur Goci


Masakan ni nak letak kategori bubur ke kuih ke, aku pun tak tau.  Yang aku tau nama dia dah memang macam tu.



1 cawan tepung pulut
1 cawan air
garam
1 cawan kelapa parut - putih
60 gm gula melaka
1 st gula pasir
pewarna hijau dan kuning


1.  Gula melaka dimasak dengan 1/2 cawan air dan gula pasir hingga gula larut dan nampak pekat sikit.  Sejukkan.


2.  Tepung pulut digaul dengan garam.  Lepas tu di gaul sedikit demi sedikit dengan 1/2 cawan air.  Uli hingga menjadi doh yang lembut.  Bahagi doh kepada 2 bahagian.  Satu diwarnakan hijau dan satu lagi kuning.


3.  Sementara tu, didihkan air dalam periuk.  Ambil sedikit doh, dibulat-bulatkan dan ditekan tengahnya dengan jari supaya nampak berlekuk.  


4.  Lepas tu, masukkan ia ke dalam air yang tengah mendidih tadi.  Buatlah sehingga doh itu habis.  Bila kuih tadi dah terapung di atas permukaan air macam buat kuih buah melaka tu, tu tanda kuih tu dah boleh diangkat dan ditoskan.


Lepas tu cepat-cepat gaulkan kuih tu dengan kelapa.  Kalau lambat, nanti kuih tu akan melekat sesama sendiri.  Bila nak makan, tuangkan dengan air gula melaka tadi.



No comments:

Post a Comment