Tuesday, September 16, 2014

Kerepek Tepung Sagu




2 cawan tepung sagu
1 cawan kelapa parut
1 biji telur
1/2 cawan gula pasir
3 helai daun pandan
1/4 cawan air
1 st air kapur

1.  Mula-mula lap daun pisang manakala daun pandan pula dikisar dengan air tadi.  Ketepikan.  Boleh dicampur dengan pewarna hijau sedikit untuk mendapatkan warna yang menarik.


2.  Pukul telur hingga kembang.  Lepas tu masukkan gula dan pukul lagi.


3.  Diikuti pula dengan kelapa parut dan air kapur tadi.  Masa ni tak perlu gunakan pemukul telur tu lagi.  Gunakan senduk kayu atau spatula untuk mengaul kelapa tu.



4.  Masuk pula tepung sagu dan air pandan sikit-sikit sambil diuli hingga menjadi doh yang lembut.  Kalau tak de daun pandan, pakai ajelah pewarna hijau.


5.  Ambil doh dan diletak atas daun pisang.  Canaikan nipis-nipis merata atas daun pisang tu.  Tak perlu guna minyak.  Untuk ini, perlukan beberapa keping daun pisang.

6.  Lepas tu bakar dalam oven pada suhu 160C dalam 2-3 minit. Keluarkan dari oven dan dipotong-potongkan ikut suka.  Ambil potongan sagu tu dan disusun di atas loyang pembakar.  Tak perlu sapu minyak kat loyang tu.



Bakarlah potongan kerepek itu selama lebih kurang 5-10 minit.

Mula-mula aku fikir entah apalah rasa kerepek ni...
bila dah siap...hmmm lemak-lemak dan very crunchy.



No comments:

Post a Comment