2 cawan tepung sagu
1 cawan kelapa parut
1 biji telur
1/2 cawan gula pasir
3 helai daun pandan
1/4 cawan air
1 st air kapur
1. Mula-mula lap daun pisang manakala daun pandan pula dikisar dengan air tadi. Ketepikan. Boleh dicampur dengan pewarna hijau sedikit untuk mendapatkan warna yang menarik.
2. Pukul telur hingga kembang. Lepas tu masukkan gula dan pukul lagi.
5. Ambil doh dan diletak atas daun pisang. Canaikan nipis-nipis merata atas daun pisang tu. Tak perlu guna minyak. Untuk ini, perlukan beberapa keping daun pisang.
6. Lepas tu bakar dalam oven pada suhu 160C dalam 2-3 minit. Keluarkan dari oven dan dipotong-potongkan ikut suka. Ambil potongan sagu tu dan disusun di atas loyang pembakar. Tak perlu sapu minyak kat loyang tu.
Bakarlah potongan kerepek itu selama lebih kurang 5-10 minit.
Mula-mula aku fikir entah apalah rasa kerepek ni...
bila dah siap...hmmm lemak-lemak dan very crunchy.
No comments:
Post a Comment