Thursday, September 11, 2014

Kentang Goreng Bercili



2 biji kentang russet 
1/4 cawan ikan bilis
1/4 cawan kacang tanah
1/2 biji bawang besar - dihiris
2 sb minyak untuk menumis
garam secubit rasa

Bahan kisar/tumbuk :
5 biji cili merah
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih


1.  1 biji kentang dipotong berbaji  dan 1 lagi dipotong atau disagat nipis.  Kalau tak nipis, ia takkan rangup.  Kentang yang disagat itu direndam dalam air kapur beberapa jam.  Kemudian ditoskan biar kering dan digoreng hingga rangup.   Ketepikan. 


Kentang yang digoreng berbaji itu pun digoreng garing dan diketepikan.  Kacang tanah dan ikan bilis juga digoreng berasingan. Boleh gunakan minyak yang sama.




2.  Dengan menggunakan sedikit lebihan minyak menggoreng kentang dan bahan lain tadi (jika banyak, kurangkan) tumiskan bancuhan bahan tumbuk/kisar tadi.  Bila dah agak garing, masukkan bawang besar dan garam.  

Bila bawang besar dah layu dan cili itu dah agak kering, masukkan kentang, ikan bilis, kacang yang digoreng lebih dulu tadi.  Gaul rata dan tutup api. 



No comments:

Post a Comment