Thursday, September 25, 2014

Ikan Merah Sos Lada Hitam



Hari ni ada staf bagi ikan siakap dan ikan merah.  Masalahnya ikan tu tak bersiang lagi....masak aku dibuatnya.  Dekat 1 jam aku mengoperatekan  ikan merah tu.  Faham-faham je lah....tulangnya keras dengan sisik yang tebal.   Lepas siang ikan merah tu, basuh dan biarkan kejap...terus aku pi baring dulu.....hahaha...punyalah letih.  Nak siang sekali ikan siakap tu pun aku dah tak larat.

Ikan ni selalunya kalau beli kat pasar, aku memang suruh dorang siangkan sekali.  Senang sikit hidup aku.  Tapi dah orang bagi, sebat aje lah.


Cara menyediakan ikan :
1 ekor ikan merah
1/3 cawan tepung jagung
sedikit garam

Bersihkan ikan.  Ikan tu samada hendak dipotong atau dibiarkan seekor dan dikelar-kelarkan, itu terpulang kepada kehendak masing-masing.  
Ikan itu dilumurkan dengan garam dan kemudian dilumurkan tepung jagung ke seluruh ikan.  Biarkan tepung tu dalam keadaan kering menyalut ikan tu.  Lepas tu gorengkan ikan tu dalam minyak yang banyak.  Goreng garing-garing supaya kegaringan ikan tu tahan lama.  Toskan dan letak dalam pinggan.  Ketepikan.



Bahan untuk dicampur dalam sos:
3" carrot -  dipotong halus memanjang
1 batang celery - dipotong
5 biji cili padi - dibelah 2
1 biji tomato - dibuang empulur dan didadu
4 helai daun limau purut
2 tangkai daun ketumbar - dihiris kasar

Cara menyediakan sos :
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sb serbuk lada hitam
2 sb sos tiram*
1 sb kicap masin*
2 sb kicap lemak manis*
1 st sos ikan*
beberapa titik minyak bijan*
1 st tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
1/4 cawan air

1.  Satukan sos tiram, kicap pekat, kicap lemak manis, sos ikan, minyak bijan dan air.  Kacau hingga sebati.
2.  Panaskan minyak lebihan gorengan ikan tadi.  Jika terlalu banyak, keluarkan sedikit minyak itu.  Tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
2.  Masuk serbuk lada hitam dan tumis sekejap.  Masukkan carrot, celery dan tomato.  Tumis lagi.
3.  Kemudian masukkan sos yang telah dicampur tadi.  Biar ia mendidih dan sayur tadi lembut.
4.  Bila telah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung tadi bersama daun limau purut.  Tambah sedikit air jika perlu.  Kacau-kacaukan hingga mendidih sekali lagi dan tutup api.
5.  Tuang sos ke atas ikan.  Akhir sekali taburkan cili padi dan daun ketumbar.

Aku tidak gunakan garam dalam masakan ini sebab kicap masin dan sos ikan dah sedia masin.




No comments:

Post a Comment