1 1/3 cawan unsalted butter
2/3 cawan gula castor
3/4 st garam
3/4 st esen vanila
3 1/3 cawan tepung gandum
100 gm cooking chocolate
1. Di sini aku gunakan acuan saiz 7"x7" dan 9"x13". Alas dengan baking paper. Ketepikan.
2. Pukul butter dengan gula sehingga kembang.
3. Masuk garam dan esen vanila. Pukul sekejap agar sebati.
4. Akhir sekali masuk tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Doh itu berderai sikit pun tak apa.
5. Tekan-tekan adunan ke dalam acuan biar rata. Potongkan ia ukuran 3" setiap bar. Lepas tu potongkan setiap bar kepada 1/2" panjang. Cucuk-cucukkan permukaannya dengan garfu.
6. Bakar pada suhu 175C sehingga kekuningan. Bila dah masak, keluarkan dari oven dan potong-potongkan semula biskut itu mengikut potongan tadi semasa masih panas lagi.
7. Bila biskut telah betul-betul sejuk barulah dicelup dengan cooking chocolate yang telah dicairkan.
No comments:
Post a Comment