3 keping ikan pari
1 biji kelapa
2 1/2 cawan air
2 1/2 cawan air
1 helai daun kunyit
4-5 biji buah kedondong muda
garam secukup rasa
Bahan tumbuk :
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
10 biji cili padi
1" halia
3" inci kunyit hidup
1. Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat. Kemudian diperah lagi dengan 1 1/2 cawan air dijadikan santan cair.
2. Serai dititik. Daun kunyit dikoyak-koyakkan. Kedondong dihiris.
3. Ikan pari dilumur dengan asam jawa dan garam. Perapkan dalam 1/2 jam dan dipanggang atas api atau guna kuali leper.
4. Masukkan santan cair bersama bahan tumbuk dalam periuk dan masak dengan api kecil.
5. Biarkan ia mendidih sekejap dan masukkan santan pekat, serai, daun kunyit dan garam. Akhir sekali masukkan ikan pari panggang tadi bersama kendondong yang dihiris tadi. Bila mendidih dan kuah semestinya pekat sedikit, tutup api.4. Masukkan santan cair bersama bahan tumbuk dalam periuk dan masak dengan api kecil.
No comments:
Post a Comment