Sunday, September 7, 2014

Kuih Peria Katak




2 cawan tepung pulut
3/4 cawan santan pekat
pewarna hijau
garam secukup rasa
1 cawan inti kelapa  

1.  Gaulkan tepung pulut dengan garam.  



2.  Masuk campuran santan tadi sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi sebiji doh.  Doh jangan terlalu lembut.  Biar ia agak keras sedikit tapi masih boleh dikepal.  

3.  Kemudian masukkan pewarna hijau dan gaul hingga rata.  Kalau gunakan air daun pandan, campurkan dengan santan itu.

3.  Bahagi doh itu kepada bebola kecil dalam 20gm.  Boleh dapat dalam 12 biji.



4.  Ambil sebiji bebola itu lalu dileperkan sedikit dan dimasukkan 1st inti kelapa.  Bulatkan semula dan dilonjongkan seperti buah peria katak.  Lepas itu dilorekkan dengan pisau dipermukaannya.  Buat hingga habis.

Susun kuih atas daun pisang atau baking paper yang telah dipotong kecil.  Sapukan sedikit minyak masak di atas daun pisang atau baking paper itu supaya tidak melekat.

Inti kelapa itu boleh digantikan dengan inti kacang hijau atau kacang merah.


5.  Didihkan air dalam periuk kukus.  Kukus kuih itu selama 20 minit.  Jangan dikukus terlalu lama, nanti kuih jadi kembang dan akan hilang lorekkan dipermukaannya.







No comments:

Post a Comment