3 ekor ikan selar
2 batang serai - dititik
2 keping daun salam
4 helai daun limau purut
2 sb kicap lemak manis
1 sb asam jawa
1 biji tomato - dipotong baji
1/4 cawan minyak masak
garam secukup rasa
Bahan kisar :
7 biji cili merah
2 sb cili kisar
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 st belacan
4 biji buah keras
2" / 10gm halia
1" lengkuas
1. Ikan dilumurkan dengan garam dan serbuk kunyit. Digoreng dan diketepikan.
3. Kemudian masukkan air asam jawa (asam jawa yang telah dibancuh dengan sedikit air). Masak lagi hingga pecah minyak.
3. Masukkan pula tomato, kicap, daun limau dan garam. Agak-agaklah kicap tu sampai warna sambal macam maroon-maroon sikit.
4. Akhir sekali masukkan ikan goreng tadi. Balik-balikkan ikan itu atau boleh juga hanya tuangkan sambal itu di atas ikan.
No comments:
Post a Comment