Sunday, August 31, 2014

Ikan Badami


Asal masakan ni menggunakan daging tapi musim raya hari tu sana-sini dihidangkan dengan daging dan ayam, so aku gantikan ikan.  Lagipun aku lebih suka makan ikan.  


Serius cakap....lauk ni memang sedap.  


1 ekor ikan bawal
3 sb yogurt/sour cream
1 st serbuk kunyit
1 helai daun pandan
4 kuntum bunga cengkih
5 kuntum buah pelaga
2" kulit kayu manis
150 gm bawang besar - dihiris
150 gm tomato - dibuang empulurnya dan didadu
2 ulas bawang putih - ditumbuk
20 gm halia - diketuk
1 sb serbuk jintan putih
1 biji cili merah - dibelah 2
10 biji cili padi - diketuk
2 cawan air
3 pokok daun ketumbar - dihiris
20 helai daun pudina 
1/4 cawan badam kisar
garam secukup rasa

1.  Ikan bawal dibersihkan dan dilumur dengan yogurt ataupun sour cream, garam dan kunyit.  Biarkan sekejap lalu digoreng hingga garing dan ketepikan.  Kalau guna ayam atau daging tak perlu digoreng, cukup sekadar diperap dalam 30 minit.


2.  Dengan menggunakan bekas minyak menggoreng ikan tadi, kalau banyak keluarkan sikit minyak tu. Tumiskan daun pandan, bunga cengkih, buah pelaga dan kayu manis.


3.  Bila dah naik bau, masukkan bawang besar, bawang putih, tomato dan halia.  Tumis sampai bawang nampak layu.  Lepas tu masukkan serbuk jintan putih, cili merah, cili padi, daun pudina dan separuh daripada daun ketumbar dan air.


4.  Bila mendidih, masukkan badam kisar.  Kalau terlalu kering, masukkan sedikit lagi air.  Masak lagi hingga pecah minyak.  Akhir sekali masukkan garam dan bila dah masak, masukkan lagi sebahagian daun ketumbar tadi.



5.  Akhir sekali, masukkan ikan goreng tadi dan digaul rata atau tuangkan ke atas ikan.  Kalau guna ayam atau daging, masukkan ia setelah tumis bawang.



No comments:

Post a Comment