2 cawan beras basmathi
1 cawan santan cair
2 cawan air
1 helai daun pandan
1 sb saffron (kalau ada) rendam dalam air panas
sedikit badam hiris - disangai sekejap
garam secukup rasa
Bahan tumis :
1/2 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 batang serai - dititik
3" halia - dititik
1/4 st garam masala
1" kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 sb minyak sapi
1 sb minyak masak
1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak. Tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih hingga naik bau.
garam masala |
2. Masukkan bawang besar dan bawang putih. Bila bawang mula layu, masuk garam masala dan serai. Biar seketika dan masukkan beras. Goreng sekejap dalam 2-3 minit.
3. Kemudian masuk santan, air, saffron bersama air rendamannya (kalau ada), garam dan halia. Tutup periuk dan biarkan nasi masak seperti biasa. Jangan dikacau selalu, nanti nasi akan patah-patah.
Masa menghidang, taburkan dengan badam.
Masa masak nasi tu, kalau nak masuk air ros lagi menambahkan keharumannya. Masukkan dalam 1st untuk sukatan ini.
No comments:
Post a Comment