Monday, August 25, 2014

Nasi Beringin




2 cawan beras basmathi
1 cawan santan cair
2 cawan air
1 helai daun pandan 
1 sb saffron (kalau ada) rendam dalam air panas
sedikit badam hiris - disangai sekejap
garam secukup rasa

Bahan tumis : 
1/2 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 batang serai - dititik
3" halia - dititik
1/4 st garam masala
1" kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 sb minyak sapi
1 sb minyak masak

1.  Panaskan minyak sapi dan minyak masak. Tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih hingga naik bau.


garam masala


2.  Masukkan bawang besar dan bawang putih.  Bila bawang mula layu, masuk garam masala dan serai. Biar seketika dan masukkan beras.  Goreng sekejap dalam 2-3 minit.

3.  Kemudian masuk santan, air, saffron bersama air rendamannya (kalau ada), garam dan halia.  Tutup periuk dan biarkan nasi masak seperti biasa.  Jangan dikacau selalu, nanti nasi akan patah-patah.



Masa menghidang, taburkan dengan badam.
Masa masak nasi tu, kalau nak masuk air ros lagi menambahkan keharumannya.  Masukkan dalam 1st untuk sukatan ini.  


No comments:

Post a Comment