2 batang jagung
2 cawan tepung gandum
1/2 biji bawang besar
10 ekor udang
1 biji telur
2 tangkai cili kering/cili merah
1 1/3 cawan air
500 ml minyak untuk menggoreng
secubit serbuk kunyit
garam secukup rasa
1. Jagung dileraikan dari batangnya. Lurutkan aje dengan pisau.
2. Bawang besar dihiris. Udang dibuang kulit dan dibelah dua. Cili kering/cili merah dihiris halus.
3. Campurkan tepung, bawang besar dan air. Gaul rata. Masuk telur dan gaul lagi hingga sebati.
4. Kemudian masuk jagung, udang dan cili. Gaul lagi hingga rata. Akhir sekali masuk serbuk kunyit dan garam. Adunan jangan terlalu cair dan jangan terlalu pekat.
5. Panaskan minyak dan masukkan sesudu demi sesudu ke dalam minyak panas itu. Adunan itu biarkan ia agak leper supaya cantik dan sedap garingnya. Gorenglah hingga kekuningan dan garing. Toskan.
No comments:
Post a Comment