Wednesday, July 23, 2014

Ikan Goreng Asam Kicap


Aku dapat resipi ni masa menonton drama Azam Ramadan Su...hehe.  Best drama tu...ada kelainan.  Setiap episod disediakan satu resipi.  


Luarnya nampak macam hitam terbakar tapi isi dalamnya lembut. Eh..sedap rasanya tau.  Macam makan ikan bakar pulak.

2 ekor ikan selar atau apa-apa ikan
2 sb asam jawa
1 sb kicap pekat
1 biji bawang besar 
1 biji cili merah atau 2 biji cili padi 
1 pokok daun bawang 
1/3 cawan minyak
garam secukup rasa.

1.  Ikan dibersihkan dan dikelar-kelar.  Bawang besar dihiris.  Cili merah atau cili padi dihiris.  Daun bawang dipotong 1" atau boleh aje dihiris.


2.  Campurkan asam jawa, kicap dan garam.  Asam jawa ni ada 2 jenis.  Satu masih berbiji dan satu lagi ada dijual pesnya aje.  Kalau guna yang ada biji, ramaskan asam jawa itu dalam kicap dan buangkan bijinya. 


3.  Kemudian dilumurkan campuran kicap itu pada seluruh ikan.

4.  Panaskan minyak dan goreng ikan hingga masak.  Rupa luaran ikan itu memang agak kehitaman tapi bukan le hangus.  Letak ikan dalam pinggan hidang.


5.  Bekas minyak menggoreng ikan itu digorengkan bawang dan cili hingga bawang layu dan naik bau.  

6.  Akhir sekali bawang dan cili itu dituangkan ke atas ikan yang digoreng tadi.   Taburkan daun bawang.

Untuk lebih sedap taburkan bawang putih goreng.  Makan dengan nasi panas, sambal cili kicap dan sedikit ulam timun pun dah sedap.



No comments:

Post a Comment