Friday, July 18, 2014

Tauhu Telur Goreng Sos Tiram



250 gm tauhu telur
4" carrot
100 gm brokolli
1 biji cili merah
1 sb tepung jagung
2 sb air
4 sb minyak
garam secukup rasa

Bahan tumbuk :
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih

Bahan untuk sos :
1 sb sos tiram
1-2 titik minyak bijan
1 sb kicap pekat
1/4 cawan air

1.  Tauhu telur dipotong 1" tebal, basuh sekejap dan toskan.  Carrot dipotong halus memanjang. Brokolli dipotong kecil.  Cili merah dihiris.  Tepung jagung dibancuh dengan 2 sb air itu.




2.  Panaskan minyak dan goreng tauhu telur itu hingga garing keseluruhannya.  Masa menggoreng tu pastikan tauhu itu tidak terlalu berair.  Nanti akan meletup-letup.  Tauhu itu nanti akan rangup di luar dan lembut di dalam.  Toskan.

3.  Bekas minyak menggoreng tauhu tadi ditumiskan bahan tumbuk hingga kekuningan.  



4.  Masuk brokolli, carrot dan campuran bahan sos.  Gaulkan.

5.  Bila sayur dah hampir masak, masukkan bancuhan tepung jagung dan garam.  Bila dah hampir pekat, tutup api dan masukkan tauhu telur yang digoreng tadi.  Gaul rata dan angkat.  Kalau nak basah sikit, tambahkan sedikit lagi air.




No comments:

Post a Comment