Saturday, July 12, 2014

Roti Paratha Gulung



2 keping roti paratha
2 biji telur
1/2 biji bawang besar - didadu kecil
1 pokok daun ketumbar - dihiris
2 biji cili padi hijau - dihiris
secubit lada sulah 
garam secukup rasa

1.  Masak roti paratha dalam frying pan hingga garing di kedua-dua belah.  Tak perlu gunakan minyak sebab roti paratha tu dah memang berminyak.  Ketepikan.



2.  Pukul telur bersama cili padi, bawang besar, daun ketumbar, lada sulah dan garam.  

3.  Panaskan sedikit minyak dalam frying pan dan masukkan separuh dari campuran telur tadi.  Ratakan telur dalam frying pan lebih kurang sebesar roti paratha tadi.  



Biarkan seketika tapi pastikan telur dibahagian atas masih lagi cair sedikit dan letakkan sekeping roti paratha tadi di atasnya.  
Masaklah lagi hingga bahagian bawah telur yang didadar tadi masak.  Angkat.



Ulang lagi step yang sama untuk separuh lagi adunan telur dan roti paratha sekeping lagi.  Bila dah agak sejuk, gulungkan dan dipotong-potong.  Tapi kalau tangan tu kebal tahan panas, bolehlah digulung panas-panas.   



Makanlah dengan sambal atau kari. 





No comments:

Post a Comment