Sunday, July 6, 2014

Brengkes Ikan


Brengkes ikan adalah sejenis masakan Palembang.  Dari bahasa Palembang brengkes maksudnya pepes kalau menurut dari daerah lain.  Ikan yang biasa digunakan adalah patin dan lais.  Tapi boleh aje gunakan ikan lain.

Brengkes dari palembang ini mempunyai rasa masam, manis dan pedas.  Selalunya brengkes Palembang mengandungi tempoyak.  Memasak brengkes ini mempunyai dua cara samada dikukus atau dipanggang.  Inilah hidangan yang tidak menggunakan minyak.



2 ekor ikan mabong
4 helai daun salam
4 batang lidi pencucuk
daun pisang secukupnya

Bahan kisar :
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
3 biji cili merah
5 biji cili padi
3 biji buah keras
1 sb ketumbar biji
1" kunyit hidup
1" halia/lengkuas
1 batang serai
2 biji tomato
garam secukup rasa

1.  Ikan dibersihkan.  



2.  Lumurkan ikan itu dengan bahan kisar tadi. 



3.  Letak ikan bersama rempahnya atas daun pisang.  Letakkan bersama 2 helai daun salam setiap bungkusan.  Boleh aje gunakan samada daun salam segar atau yang telah dikeringkan.



4.  Bungkus ikan.  Sematkan dikiri kanan daun pisang itu dengan lidi pencucuk.

5.  Panaskan kukusan dan kukuslah ikan itu hingga masak.  Sekejap aje mengukusnya adalah dalam 10 minit.  Biasalah kalau teknik mengukus ni, masakan itu akan lembab sikit.  Kalau nak lebih kering, bolehlah dipanggang sekejap.




No comments:

Post a Comment