1 cawan kelapa parut
20 helai daun pudina
5 ulas bawang merah
2 biji cili merah
1 sb udang kering
2 biji limau kasturi
garam dan gula secukup rasa
1. Kelapa disangai cukup kekuningan sedikit. Jangan terlalu kering. Kalau guna mentah takut pulak cepat basi.
2. Cili merah tu boleh aje digantikan dengan 4-5 tangkai cili kering atau lebih kurang 1 sb cili kisar. Bergantung kepada tahap kepedasan yang diinginkan. Pakai cili padi pun ok gak.
3. Bawang merah, cili merah dan udang kering disangai sekejap.
4. Lepas tu campurkan kelapa, daun pudina, bawang merah, cili merah, udang kering dan dikisar kering ataupun ditumbuk. Boleh ditumbuk berasingan setiap bahan, kemudian digaul sebati.
5. Akhir sekali perahkan jus limau kasturi dan masukkan garam dan gula. Gaul hingga sebati.
Sedap dimakan bersama dengan ikan goreng atau ayam goreng.
No comments:
Post a Comment