Friday, June 14, 2013

Thai Green Curry




1/2 ekor ayam 
1 biji kelapa parut
2 cawan air untuk diperah dengan kelapa parut
1 st fish sauce
2 helai daun limau purut
segenggam daun selasih
2 sb minyak masak
2 sb gula melaka
garam seukup rasa

Bahan kisar (pes) :
4 biji cili hijau
7 biji cili padi hijau
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1" halia
2" lengkuas
1 batang serai
1 sb ketumbar biji
1 sb jintan manis
1/2 st lada sulah biji
2" kunyit hidup
1" belacan
1 biji buah limau purut - diambil kulit hijaunya
2 helai daun limau purut
2 pokok daun ketumbar dengan akarnya sekali.




1.  Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing.



2.  Masuk ayam dan santan.   
3.  Bila mendidih, masukkan garam, gula melaka, daun selasih, daun limau purut dan fish sauce.  

Boleh juga dimasukkan tauhu, kentang atau sayur-sayur yang disukai.  Kalau tak makan ayam, boleh juga guna ikan dll.





No comments:

Post a Comment