Saturday, June 22, 2013

Cantonese Kway Teow




450 gm kway teow
2 ulas bawang putih - dicincang halus
4 pokok sawi
1 batang celery
5 ekor udang
1 cawan isi ayam
2 sb kicap cair
2 sb sos tiram
2 cawan air
secubit lada sulah
1 sb tepung jagung + 2 sb air

1.  Isi ayam digaul rata bersama 1 sb sos tiram dan lada sulah. Biarkan dalam 10 minit.


2.  Panaskan 1 sb minyak dan masukkan kway teow bersama 1 sb kicap cair.  Gorengkan sambil digaul rata.  Ketepikan.  


Tambahkan lagi sedikit minyak ke dalam kuali menggoreng kway teow tadi.  Tumiskan bawang putih hingga nampak kekuningan.


(sebelum dimasukkan telur)

3.  Masukkan ayam, air dan biarkan mendidih.  Kemudian masukkan sawi, udang, sos tiram dan kicap cair.  Bila mendidih lagi, masukkan telur sambil dikacau dengan cepat secara bulatan.  


Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung bagi memekatkan sedikit sup mee itu.  Kalau hendak ia berwarna putih, tak payah letak sos tiram dan kicap.





No comments:

Post a Comment