Saturday, June 22, 2013

Sup Wantan



1 paket kulit wantan
500 ml air rebusan ayam
5 ekor udang
2 keping fish cake
3 hiris halia dari 1/2" halia
1 sb minyak bawang putih
1 pokok daun bawang - diambil bahagian putihnya
1/4 st serbuk lada sulah
garam secukup rasa

Inti Wantan dikisar kecuali udang :
5 ekor udang - dicincang kasar
100 gm isi ayam 
1 sb minyak bawang putih
1 pokok daun bawang
1 st sos tiram
1 st minyak bijan
sedikit serbuk lada sulah/lada hitam
garam secukup rasa

1.  Gaul rata inti wantan yang telah dikisar bersama udang cincang. Ambil sekeping kulit wantan dan letakkan 1 st inti wantan di tengah kulit wantan.  Sapukan keliling kulit wantan dengan air dan lipat dua.  Tekan-tekankan sedikit keliling kulit wantan supaya melekat.  


2.  Kemudian pertemukan hujung ke hujung kulit wantan yang dibahagian bawah.  Lekatkan dengan air.


3.  Didihkan air dalam periuk dan rebuskan wantan yang telah siap itu.  Bila air rebusan itu mula mendidih semula, toskan wantan itu.


4.  Di dalam periuk yang lain, masukkan air rebusan ayam, udang, fish cake, hirisan halia, minyak bawang putih dan serbuk lada sulah.  Didihkan dan masukkan garam, bahagian putih daun bawang dan wantan yang direbus tadi.



No comments:

Post a Comment