Saturday, June 1, 2013

Bee Hoon Sup express




100 gm bee hoon
1 cawan tauge
5 ekor udang
1 ekor sotong
5 biji fish ball
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1" halia
1 pokok daun sup
1 biji telur
2 biji cili padi
3 cawan air
1 sb minyak untuk menumis
sedikit serbuk lada hitam
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa

1.  Beehoon direbus sekejap bagi lembut dan toskan.  Udang dibersihkan.  Sotong dipotong bulat.  Fish ball dibelah 2.  
Halia dihiris halus memanjang.  Bawang dihiris.  Bawang putih dicincang.  Daun sup dan cili padi dihiris.  

2.  Telur dikacau sedikit dengan garam dan didadar nipis.  Gulungkan dan dihiris.

3.  Panaskan minyak dan tumis halia, bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.

4.  Lepas itu masuk lada hitam dan lada sulah.  Tumis sekejap dan masukkan air, udang, sotong, fish ball dan garam.  Bila mendidih, tutup api.

5.  Untuk menghidang, masuk bee hoon dalam mangkuk bersama tauge dan tuang sup tadi.  Kemudian letak daun sup, telur dadar hiris dan cili padi.





No comments:

Post a Comment