Bahan A :
100 gm tepung naik sendiri
20 gm gula aising
1/4 st yeast
1/4 st soda bikarbonat
100 ml susu cair / air biasa
1 biji telur
3 sb kelapa parut putih
garam secukup rasa
Bahan B :
1 sb planta
2 sb kismis
1. Satukan Bahan A dan digaul hingga rata. Kalau tak suka rasa susu sangat, kurangkan penggunaan susu tapi dicampurkan dengan air.
Adunan ini mestilah pekat dan kental. Oleh itu cukup sekadar digaul sekadar bersatu semua bahan.
2. Panaskan kuali dan cairkan sedikit planta. Ambil satu sudu besar adunan tadi, masuk dalam kuali dan tabur kismis. Ambil satu sudu besar lagi adunan tadi dan diletakkan di atas kismis tadi.
3. Bila scone telah menjadi perang, terbalikkan. Buat hingga selesai.
sumber asal : mesra.net
No comments:
Post a Comment