Wednesday, June 19, 2013

Tart Angsa Emas



125 gm mentega
225 gm tepung gandum
35 gm gula castor
secubit garam
1 biji telur 
sedikit pewarna kuning
1 biji kuning telur untuk sapu
bunga cengkih secukupnya

Inti nenas :
1 biji nenas masak
3/4 cawan gula pasir

Membuat Inti Nenas :
Nenas dicincang halus atau diparut.  Masuk nenas dalam periuk bersama gula secukup manis dan masak hingga hampir kering. Sejukkan.


Cara membuat biskut :
1.  Campurkan tepung, mentega dan gula.  Gaul dengan hujung jari hingga menjadi seperti serbuk roti.

2.  Masukkan telur dan uli hingga menjadi doh yang lembut sambil dimasukkan pewarna kuning.

3.  Ambil sedikit adunan, masukkan inti nenas lalu dibentuk seperti angsa (lebih kurang lah).  Hiaskan dengan bunga cengkih. 
Gunting-guntingkan permukaannya dan sapu kuning telur.  Bakar pada suhu 160C selama 20 minit.





2 comments: