Monday, November 29, 2010

Telur Bungkus




2 biji telur
1/4 cawan daging cincang
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
2" carrot  
3" celery
2 biji cili padi
1 st sos tiram
1 st sos cili
secubit serbuk lada hitam
garam secukup rasa
1 sb minyak zaitun

1.  Bawang besar, bawang putih dan carrot dipotong dadu.  Celery dipotong nipis dan cili padi dipotong halus.



2.  Panaskan minyak zaitun dan tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan. 

3.  Masuk daging cincang, serbuk lada hitam, carrot dan celery.   Tumis lagi hingga daging bertukar warna sedikit pudar.



4.  Masuk sos tiram, sos cili, cili padi dan garam.  Masak hingga kering.  Ketepikan.


5.  Pukul telur dengan sedikit garam.  Panaskan kuali.  Kuali kena betul-betul panas supaya telur tidak melekat.  Tebarkan telur hingga rata dalam kuali.  Tebaran telur tu jangan tebal sangat, nanti permukaan atasnya tak masak dan telur tu bau hanyir pulak.



Biar telur tu masak hingga lekang dengan sendirinya dari kuali.  Tak perlu terbalikkan telur tu.  Disebabkan aku tak suka telur yang ada mentah sikit, so aku biar permukaan telur tu betul-betul masak.  Padamkan api.  Biarkan telur itu di dalam kuali.



6.  Letak daging yang dimasak tadi di tengah-tengah telur yang didadar itu dan bungkus.


7.  Telingkupkan pinggan leper dalam kuali yang berisi telur bungkus itu dan terbalikkan kuali.  Maka taklah terburai isi telur bungkus tu bila terletak dalam pinggan.



 

No comments:

Post a Comment