Friday, November 26, 2010

Nasi Ayam




Bahan untuk sup :
1/2 ekor ayam
1 liter air
2 ulas bawang putih 
20 gm halia 
1 pokok daun bawang
garam secukup rasa

1.  Ayam dibersihkan dan dipotong besar.  Bawang putih dan halia diketuk.

2.  Masukkan ayam, air, bawang putih, halia dan garam ke dalam periuk.  Masak hingga mendidih dan toskan ayamnya.  Sup itu digunakan untuk memasak nasi dan juga untuk dimakan dengan nasi.

3.  Ayam itu dilumurkan dengan kicap pekat dan tambahkan sedikit garam jika perlu.  Perapkan sekejap dan digoreng hingga garing.  



Bahan untuk nasi :
2 cawan beras
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
30 gm halia 
2" kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 cawan air rebusan ayam
2 helai daun pandan
2 sb minyak
garam secukup rasa

1.  Rendam beras dalam 20 minit bergantung pada jenis beras yang digunakan.  Lepas itu toskan.  Bawang merah dan bawang putih ditumbuk.

2.  Panaskan minyak.  Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah  pelaga, bahan tumbuk dan halia hingga naik bau.

3.  Masuk beras dan gorengkan sekejap.  Kemudian masukkan air rebusan ayam secukupnya bergantung kepada jenis beras yang digunakan.



4.  Masukkan sekali daun pandan dan garam.  Masaklah seperti nasi biasa.



Bahan untuk sos cili :
5 tangkai cili merah
1 biji tomato
4 ulas bawang putih
1 st sos ikan
2 biji limau kasturi - ambil jus
garam dan gula secukup rasa

1.  Campurkan semua bahan dan dikisar hingga halus.



Bahan untuk sos kicap :

1/2 biji bawang besar - hiris halus
2 sb kicap pekat
1/2 cawan air rebusan ayam
garam dan gula secukup rasa

1.  Campurkan semua bahan dan hidangkan dengan nasi ayam.

Semasa menghidang, taburkan bawang goreng dan daun sup ke dalam sup.  Manakala ayam yang telah digoreng pula, dipotong-potong.

Hidangkan juga bersama dengan timun dan tomato hiris serta daun salad.





No comments:

Post a Comment