Saturday, November 27, 2010

Kangkung Masak Lemak Cili Api Dengan Udang




1 ikat sayur kangkung
10 ekor udang
1 biji kelapa
2 helai daun kunyit
2 batang serai
garam secukup rasa

Bahan tumbuk :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2" kunyit hidup
2 sb udang kering

1.  Kelapa diperah dengan 1/2 cawan air untuk santan pekat.  Perahan kedua gunakan 2 cawan air untuk santan cair.

2.  Masukkan bahan tumbuk, santan cair dan sayur ke dalam periuk.  Didihkan sambil dikacau-kacau.


3.  Bila dah mendidih, masukkan daun kunyit, serai, santan pekat dan garam.  Daun kunyit dan serai itu bagi menyedapkan lagi aroma kuah itu.  

4.  Kuah tu kenalah selalu dikacau-kacau sampai mendidih supaya tidak pecah minyak.






1 comment: