Monday, November 29, 2010

Kuih Kasturi


Mula-mula kenalah sediakan inti kacang hijau:
1 cawan kacang hijau                   
2 sb tepung gandum                                                   
3 sb gula pasir                             
air secukupnya untuk merebus kacang

Beter (digaul bersama) :
1/2 cawan tepung beras 
1 st air kapur
1/2 cawan air
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa



1.  Kacang hijau direbus dengan air sehingga kacang lembut dan hancur sedikit.

2.  Kemudian masuk tepung gandum, gula pasir dan garam.  Kalau nak masuk kelapa parut sedikit pun boleh.  Masak lagi hingga pekat.



4.  Sejukkan adunan inti itu dan bulat-bulatkan.

5.  Kemudian leperkan sedikit dan celup ke dalam beter tadi lalu digoreng hingga garing.



Kalau hendakkan kuih yang bentuknya lebih cantik dan kemas, bolehlah dicanaikan adunan inti itu berlapikkan plastik.  Lepas itu terapkan dengan acuan bulat.  Kemudian dijemur sekejap inti itu di bawah cahaya matahari supaya kering sedikit.

Bila hendak digoreng, barulah dicelup ke dalam adunan beter dan digoreng hingga garing.  Dulu-dulu inilah caranya yang dibuat oleh peniaga kuih kasturi ni di kampung-kampung.  Zaman sekarang semuanya ekspress.




No comments:

Post a Comment