200 gm kangkung - dicelur
150 gm tauge - dicelur atau disiram dengan air mendidih
2 pokok daun bawang/sadri
3 biji telur rebus
sedikit bawang goreng
3 biji telur rebus
sedikit bawang goreng
Bahan untuk sambal dan kuah :
1 cawan cili kisar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sb udang kering
10 ekor udang - dibersihkan
2 keping fish cake - dipotong nipis
4 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan udang kering.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
3. Masuk cili kisar dan gorengkan hingga pecah minyak. Masuk garam.
4. Keluarkan sambal itu untuk dimakan dengan mee nanti. Tinggalkan dalam 2sb sambal itu di dalam kuali untuk masak kuahnya pula. Masuk udang, fish cake, air dan garam.
5. Kuah ni agak cair. Masaklah hingga mendidih.
No comments:
Post a Comment