Thursday, November 25, 2010

Mee Udang - Chinese Style



450 gm mee kuning - dicelur
200 gm kangkung - dicelur
150 gm tauge - dicelur atau disiram dengan air mendidih   
2 pokok daun bawang/sadri
3 biji telur rebus
sedikit bawang goreng





Bahan untuk sambal dan kuah :
1 cawan cili kisar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sb udang kering
10 ekor udang - dibersihkan
2 keping fish cake - dipotong nipis
4 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

1.  Tumbuk bawang merah, bawang putih dan udang kering.

2.  Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau.


3.  Masuk cili kisar dan gorengkan hingga pecah minyak.  Masuk garam.  


4.  Keluarkan sambal itu untuk dimakan dengan mee nanti.  Tinggalkan dalam 2sb sambal itu di dalam kuali untuk masak kuahnya pula.  Masuk udang, fish cake, air dan garam.  


5.  Kuah ni agak cair.  Masaklah hingga mendidih.


Cara menghidang:
Masuk mee kuning, tauge, kangkung dan fish cake di dalam mangkuk.  Tuang kuah, letak telur dan sambal serta tabur bawang goreng, daun bawang/sadri dan akhir sekali letak sambal.




No comments:

Post a Comment