Saturday, November 27, 2010

Roti Saj / Roti Rumali




2 cawan tepung gandum
1 sb minyak 
1/2 cawan air
secubit garam

1.  Gaulkan tepung dan garam.

2.  Masuk minyak dan gaul lagi.

3.  Akhir sekali masuk air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga sebati dan menjadi doh yang lembut.  Perapkan 30 minit.

4.  Uli semula doh itu sambil dibulatkan menjadi doh yang licin. Bahagi doh kepada beberapa bahagian.

5.  Leperkan sedikit bebola doh itu dan salutkan seluruh doh itu dengan tepung.



6.  Canai nipis doh itu.

7.  Terlangkupkan kuali atas api.  Sapukan sedikit minyak di belakang kuali itu.  Bila kuali dah panas, letakkan doh yang telah dicanai itu.  

8.  Masaklah roti itu hingga nampak gelembung-gelembung di permukaannya.  Lepas itu terbalikkan roti dan dimasak lagi.  Bila dah masak, angkat.






No comments:

Post a Comment