Aku dapat resepi ni dari favourite blog aku, Dapur Tanpa Sempadan. Memang sedap nasi ni. Tapi orang Portugis pernah masak ke nasi ni?
2 cawan beras basmathi
1 cawan santan
2 helai daun pandan
2 sb minyak
1 pokok daun ketumbar - dihiris halus
1/4 cawan biji gajus
bawang goreng secukupnya
Bahan direbus bersama:2 sb minyak
1 pokok daun ketumbar - dihiris halus
1/4 cawan biji gajus
bawang goreng secukupnya
200 gm daging tanpa lemak
3 ulas bawang putih - diketuk
1" halia - diketuk
500 ml air
Bahan kisar :
3 st jintan manis
1 st jintan putih
5 tangkai cili kering
Bahan tumis :
5 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
2" kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 bunga cengkih
3 buah pelaga
1. Masuk daging, bawang putih, halia dan air dalam periuk. Rebus hingga daging empuk.
2. Lepas itu panaskan minyak dalam dalam periuk nasi dan masak daging itu hingga nampak garing luarannya. Kemudian dipotong nipis. Ketepikan. Gorengkan sekejap biji gajus dan ketepikan.
3. Bekas minyak menggoreng daging tadi ditumis bahan tumis hingga naik bau. Tambah minyak jika perlu.
5. Masuk pula beras dan goreng sekejap. Lepas itu tuang santan, 2 cawan air rebusan daging dan garam.
6. Masak nasi hingga nasi betul-betul masak. Akhir sekali masukkan hirisan daging goreng tadi, biji gajus, daun ketumbar dan bawang goreng. Gaul rata.
6. Masak nasi hingga nasi betul-betul masak. Akhir sekali masukkan hirisan daging goreng tadi, biji gajus, daun ketumbar dan bawang goreng. Gaul rata.
No comments:
Post a Comment