Thursday, May 28, 2020

Apple Crumble Cake




Bahan A :
1/3 cawan tepung gandum
3 sb gula pasir
6 1/2 st serbuk badam
1/2 st serbuk kulit kayu manis
2 sb butter sejuk

Campurkan semua bahan sambil diramas supaya kasar-kasar berketul-ketul.  Pastikan butter itu sejuk dari peti ais.  Simpan crumble ini dalam peti ais sementara kita buat bahagian lain.





Bahan B :
3 biji epal (granny)
1/4 cawan gula pasir
1 st serbuk kulit kayu manis
2 sb jus lemon
1/2 st garam

Epal dipotong dadu.  Kalau guna epal merah atau hijau saiz besar, cukup 1 atau 2 biji saja.  
Gaulkan semua bahan dan dimasak hingga gula menjadi berkaramel.  Sejukkan.





Bahan C :
1/2 cawan butter
1/4 cawan gula castor
2 biji telur
1 st esen vanila
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 st baking powder
1/4 st garam
2 sb susu cair

1.  Pukul butter dan gula hingga berkrim.
2.  Masuk telur dan esen vanila.  Pukul lagi.
3.  Lepas itu masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder dan garam.  Masukkan sedikit demi sedikit sambil dikaup dan balik hingga sebati.
4.  Akhir sekali masuk susu cair.  Kaup dan balik hingga sebati.
5.  Masukkan adunan ini ke dalam acuan bulat bersaiz 7" yang telah disapu butter dan ditabur tepung gandum.  
Ratakan adunan itu dan taburkan diatasnya inti epal tadi (Bahan B).  Kemudian ditaburkan crumble tadi (Bahan A) rata-rata di permukaan inti epal tadi.








Sedap kek ini.  Masam-masam manis rasanya.  Bergabung pula dengan haruman kayu manis...



No comments:

Post a Comment