2 ekor ikan sardin
5 biji fish ball
2 biji cili padi
5 ekor ikan bilis goreng
1/2 bawang besar
1 biji putih telur
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa
1. Ikan sardin dibersihkan dan direbus. Ambil isinya.
2. Ikan bilis goreng ditumbuk. Cili padi dihiris halus. Bawang besar didadu kecil.
3. Masukkan ikan sardin dan fish ball dalam pengisar kering dan kisarkan hingga halus.
4. Campurkan bahan kisar dengan cili padi, ikan bilis, bawang besar, serbuk lada sulah dan garam. Gaul hingga sebati.
5. Ambil sekeping kulit wantan dan sapu putih telur di tepinya. Letak inti tadi di tengah kulit wantan itu. Lipat dua. Ditekan sedikit di tepi bahagian atas kulit wantan itu dan mula dikelim di kedua-dua arah. Lepas itu kemaskan bentuk wantan itu.
6. Panaskan minyak dan goreng wantan itu hingga garing. Hidangkan wantan bersama sos cili atau sambal kicap.
No comments:
Post a Comment