Tuesday, May 26, 2020

Puas Hati Dapat Buat Ketupat Daun Kelapa




Daun pucuk kelapa secukupnya
Beras secukupnya

Sukatan beras yang tepat agak sukar nak dinyatakan.  Saiz daun kelapa berbeza-beza dan hasil saiz ketupat tu jugak akan berbeza.  

Basuh beras sikit dulu.  Kalau tak cukup, tambahlah lagi.  Lepas basuh beras tu bersih-bersih, toskan.



Selalunya bila raya, kita akan anyam ketupat tu sehari awal kalau banyak.  Daun kelapa yang telah dianyam bentuk ketupat tu kita sebut kelongsong.  Untuk elakkan kelongsong ketupat tu kering atau mengecut, kita rendam dalam air.  Esok tinggal nak masukkan beras aje.


Kali ni adik aku dak suzana yang anyam ketupat ni.  Aku masukkan beras dan rebus ketupat aje.  



Masukkan beras itu separuh dari saiz ketupat.  Kemaskan bucu ketupat itu.  Bila dah siap semuanya, masukkan ketupat itu ke dalam periuk besar.  Masukkan air hingga tenggelam ketupat tu dan biarlah air itu lebih tinggi dari paras ketupat itu.



Rebus ketupat itu hingga masak.  Tambah air jika perlu.  Lama jugak nak masak ketupat ni.  Bila dah siap masak, ambil ketupat itu 5 biji dan diikat ekornya.  Gantungkan dipalang kayu atau besi supaya tos airnya dan tidak cepat basi. 





Hidangkan ketupat ini bersama rendang, sambal tumis, kari pekat, serunding atau kuah lodeh.





2 comments: