Thursday, May 7, 2020

Biskut C-20




1 cawan planta
1 cawan gula castor
1/3 cawan gula perang
1 biji kuning telur
1 st esen vanila
1/4 cawan susu cair
3 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung kastad
1 st soda bikarbonat
1/2 cawan horlicks
250 gm cooking chocolate jenis coin Vanhouten
200 gm serbuk roti berwarna

1.  Pukul planta, gula castor dan gula perang hingga kembang.
2.  Masuk kuning telur dan vanila.  Pukul lagi dan masuk susu cair.
3.  Tepung gandum, tepung jagung, tepung kastad dan soda bikarbonat diayak bersama dan masukkan dalam adunan tadi.  Masukkan sekali horlicks.  Masuk sedikit demi sedikit semuanya sambil diuli.
4.  Bulat-bulatkan doh itu dan susun dalam dulang pembakar yang telah dialas dengan baking paper.  Bakar biskut pada suhu 150C selama 10-15 minit.  Sejukkan.
5.  Cairkan cooking chocolate secara double boiler dan celupkan biskut tadi ke dalam cooking chocolate yang telah cair itu.  Tiriskan sedikit chocolate itu supaya tidak terlalu banyak melekat pada biskut.  Lepas itu golekkan biskut itu atas serbuk roti.

Note :  Masukkan sekejap biskut yang telah siap itu dalam peti ais supaya lebih cepat coklat itu kering sebelum disimpan dalam balang kedap udara.








No comments:

Post a Comment