Thursday, May 7, 2020

Mee Soto




450 gm mee kuning
100 gm tauge
1 pokok daun sup 
1 paket kecil soun
1 cawan minyak
sedikit bawang goreng

1.  Mee kuning dicelur sekejap.  Tauge disiram dengan air panas.  Daun sup dihiris.
2.  Panaskan minyak dan goreng soun.  Soun itu jangan dibasuh.  Terus dimasukkan dalam kuali dan biarkan ia mengembang keseluruhannya.  Toskan.  Untuk dapatkan warna kuning, masukkan sedikit serbuk kunyit di dalam minyak goreng itu.  Paling mudah gunakan minyak bekas menggoreng ayam.  Minyak itu memang sudah sedia berwarna kuning berpunca dari ayam yang digoreng itu.



Bahan untuk sup :
2 keping dada ayam
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1" halia
1" kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
1 sb rempah sup Adabi
1 liter air
garam secukup rasa

1.  Bawang merah dan bawang putih ditumbuk kasar.  Halia diketuk.
2.  Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk, halia, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang hingga naik bau.
3.  Masuk rempah sup, ayam, air dan garam.  
4.  Bila mendidih, keluarkan ayam.  Segera lumurkan ayam dengan sedikit serbuk kunyit dan sedikit garam.  Goreng ayam itu hingga garing dan siat-siatkan ayam itu untuk dimakan dengan mee soto.


Bahan untuk begedil :
200 gm kentang
100 gm daging cincang
1 pokok daun bawang
2 biji telur
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa

1.  Kentang dipotong nipis dan digoreng hingga kekuningan.
2.  Daging cincang digoreng sekejap tanpa minyak hingga bertukar warna kecoklatan.
3.  Satukan semua bahan dan gaul hingga sebati.  Bulat-bulatkan dan leperkan sedikit.  
4.  Telur dipukul sedikit dengan sedikit serbuk lada sulah dan garam.  Celupkan begedil itu ke dalam telur lalu digoreng hingga garing.


Bahan untuk sos kicap :
50 gm cili padi
1/4 cawan kicap lemak manis
1/2 cawan air
gula secukup rasa

Campurkan semua bahan dan dikisar halus.  
  





No comments:

Post a Comment