Sunday, May 10, 2020

Biskut Almond Eye



130 gm planta
60 gm gula ising
250 gm tepung gandum
1 biji kuning telur
1st esen vanila
100 gm cooking chocolate
60 biji badam

1.  Pukul planta dan gula ising hingga berkrim.
2.  Masuk kuning telur, esen vanila dan pukul lagi hingga sebati.
3.  Akhir sekali masuk tepung gandum sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh.
4.  Canai doh dan terap dengan acuan bentuk mata atau sampan.  Susun biskut atas dulang pembakar yang telah dialas dengan baking paper.  Cucukkan bahagian tengah biskut itu dengan garfu.
5.  Bakar biskut pada suhu 150c lebih kurang 15 minit.  Biarkan biskut sejuk dahulu.
6.  Cairkan cooking chocolate menggunakan kaedah double boiler dan paipkan chocolate cair itu atas biskut dan letak sebijik badam ditenghnya.  Bila coklat telah keras, simpan biskut dalam balang kedap udara.







No comments:

Post a Comment