Tuesday, May 12, 2020

Nasi Kerabu



Nasi Kerabu :
2 cawan beras
1 batang serai
1 helai daun limau purut
15 kuntum bunga telang
3 cawan air panas
garam secukup rasa

1.  Bunga telang direbus atau direndam dengan air panas.
2.  Masukkan beras, serai, daun limau purut, air bunga telang dan garam ke dalam loyang.
3.  Kukus nasi hingga nasi masak.  Sesekali balik-balikkan nasi perlahan-lahan.



Sambal Kelapa
1/2 biji kelapa parut
2 ekor ikan sardin
1 keping asam-keping
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1" halia
2 batang serai
1/4 st serbuk lada hitam
garam dan gula secukup rasa

1.  Kelapa disangai hingga keperangan.  
2.  Ikan sardin direbus bersama asam keping dan garam.  Ambil isi ikan dan hancurkan.
3.  Bawang merah, bawang putih, halia dan serai dihiris.  
4.  Gorengkan tanpa minyak isi ikan, bawang merah, bawang putih, halia, serai dan serbuk lada hitam hingga kering.  Kemudian campurkan kelapa tadi.  Balik-balikkan dan angkat.
5.  Campurkan gula dan garam secukup rasa.  Akhir sekali ditumbuk atau dikisar kering biar halus sedikit sambal kelapa itu tapi jangan terlalu halus macam serbuk.  


Solok Lada
5 biji cili hijau besar
1/2 cawan kelapa parut
1 ekor ikan sardin 
1 biji kuning telur
1/2 cawan santan
garam secukup rasa

1.  Bersihkan cili, dibelah tengah tapi jangan sampai putus dan dibuang bijinya.
2.  Ikan sardin direbus dan diambil isinya.  Campurkan isi ikan dengan kelapa parut, kuning telur dan garam.  Gaul rata.
3.  Sumbatkan ke dalam cili hijau.  Letak cili-cili itu dalam bekas dan siram atasnya dengan santan.  Kukus 10 minit.

Sambal Tumis :
*1 cawan santan
*15 tangkai cili kering
*2 biji bawang besar
*7 ulas bawang merah
*9 ulas bawang putih
*1" halia
1 keping asam-keping
1 batang serai - diketuk
2 sb gula melaka
garam secukup rasa

1.  Kisar bahan bertanda*.  
2.  Panaskan minyak dan tumis hingga pecah minyak.
3.  Masuk serai, asam keping, gula melaka dan garam.  Jika terlalu pekat, masukkan sedikit air.

Sos cili merah :
4 biji cili merah
6 biji limau kasturi
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1/2 cawan air
garam dan gula secukup rasa

Kisar semua bahan.


Ulam-ulaman :
Kobis - dihiris
Daun kesum - dihiris
Bunga kantan - dihiris
Tauge

Gaulkan semua bahan.



Lain-lain bahan sampingan yang biasa dihidang bersama nasi kerabu adalah timun, keropok ikan, ikan goreng tepung atau ayam goreng.



No comments:

Post a Comment