Thursday, May 7, 2020

Ikan Tenggiri Masak Taucu




2 keping ikan tenggiri
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" halia
2 sb taucu
1 cawan air asam jawa
1/2 cawan minyak masak
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa

1.  Ikan digaram-kunyit dan digoreng hingga garing.  Ketepikan.

2.  Bawang besar, bawang putih dan cili merah dihiris.  Halia dihiris memanjang.

3.  Bekas minyak menggoreng ikan tadi ditumiskan bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau.

4.  Masuk taucu, air asam jawa dan garam jika perlu.  Kalau nak berkuah sikit, boleh tambah sedikit lagi air.  

5.  Bila mendidih, masuk ikan dan biar mendidih sekali lagi.  Tutup api.





No comments:

Post a Comment