Nasi Khao Mok atau Khao Mok Gai atau Nasi Kuning adalah sejenis Nasi Beriani Thai. Harum baunya. Di Thailand ada dijual rempahnya tapi di sini kita buat sendiri aje lah rempahnya.
2 cawan beras basmathi
4 keping ayam
1 cawan air rebusan ayam
3 1/2 cawan air
secubit saffron
1 pokok akar ketumbar
7-8 hiris halia
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 st garam
1 sb gula
1/3 cawan yogurt
5 ulas bawang merah
Bahan kisar :
*1 1/2 sb biji ketumbar
*4 kuntum bunga cengkih
*6 biji lada hitam
*2 biji buah pelaga
*2 keping daun bay
*2" kulit kayu manis
1/2 st serbuk lada sulah
1/2 st jintan putih
1/2 st serbuk kunyit
1/2 biji buah pala
1. Saffron direndam dengan air panas. Rendam dalam 15 minit hingga warnanya naik.
2. Sangai bahan bertanda * sekejap hingga naik bau. Kemudian baru dikisar bersama bahan kisar yang lain. Kisar hingga halus.
3. Akar ketumbar dan halia ditumbuk. Lepas itu gaulkan pada ayam bersama bahan kisar, garam, gula dan yogurt. Perap ayam dalam 1/2 jam.
4. Bawang merah besar dihiris dan digoreng dijadikan bawang goreng.
5. Bekas minyak menggoreng bawang digorengkan ayam. Sebelum tu kurangkan sedikit bahan perap yang diperap pada ayam supaya tidak terlalu garing. Goreng ayam itu sekejap dan angkat.
6. Kemudian masukkan dalam kuali itu lebihan bahan perapan bersama beras. Gorengkan sekejap dan alihkan beras itu ke dalam periuk nasi.
7. Ratakan beras itu. Taburkan sedikit bawang goreng dan susun ayam tadi. Tuangkan air secukupnya untuk memasak nasi. Tambah garam jika perlu untuk sesuaikan rasa.
8. Tutup periuk dan biarkan hingga nasi masak. Bila menghidang, tabur bawang goreng dan daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment