Monday, May 18, 2020

Sotong Masak ala Thai



5 ekor sotong
3 biji cili padi
1/2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 st sos ikan
3/4 cawan air
5 biji limau kasturi
1 batang serai
1 pokok daun ketumbar
gula dan garam secukup rasa

1.  Sotong dibersihkan dan dipotong-potong atau dibiarkan seekor-seekor.  Rebus atau kukus sotong itu dalam 5 minit.  Toskan.

2.  Cili padi, bawang besar, bawang putih dan daun ketumbar dihiris halus.  Serai diambil bahagian putihnya saja dan dihiris.

3.  Masukkan cili padi, bawang besar, bawang putih, serai, air dan sos ikan dalam kuali.  Didihkan sekejap.  

4.  Tutup api dan perahkan jus limau kasturi.  Masuk gula dan garam secukupnya.  Tuangkan sos atas sotong tadi dan taburkan daun ketumbar.


No comments:

Post a Comment