Monday, June 1, 2020

Mee Calong



450 gm mee kuning
200 gm ikan tenggiri
1 sb tepung jagung
2 keping tauhu
1 keping fish cake
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 hiris halia
1 st serbuk lada hitam
3 pokok sawi
1 pokok daun sup - dihiris
1 liter air
2 biji telur
1 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa
sambal kicap
cili padi potong
sedikit bawang goreng

1.  Mee kuning dicelur dan ditoskan.  Tauhu digoreng.  Fish cake dipotong.  Bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam ditumbuk.

2.  Ikan tenggiri diambil isinya.  Tulang dan kulitnya direbus dengan air dan tapis diambil airnya.



3.  Isi ikan tenggiri dilecek dengan garfu supaya hancur.  Kalau banyak boleh dikisar.  Campurkan isi ikan itu dengan tepung jagung dan 1 st bahan tumbuk tadi.  Gaul hingga sebati.  Ambil 2 batang sudu, dibasahkan dengan air.  Diambil sedikit isi ikan itu dan dibulat-bulatkan menggunakan 2 batang sudu itu.



4.  Tauhu goreng tadi dibelah dua dan dibelah sedikit bahagian tengahnya tapi jangan sampai putus.  Ambil sedikit isi ikan tadi dan sumbat dalam tauhu itu.

5.  Panaskan minyak dan tumis bawang tumbuk tadi hingga naik bau atau sedikit kekuningan.

6.  Masuk air rebusan ikan tadi.  Bila mendidih, masukkan bebola ikan dan tauhu.  Biar mendidih sekali lagi dan hingga isi ikan itu masak.

7.  Masa tengah mendidih itu, masukkan telur, fish cake, sawi dan garam.  Bila dah masak, tutup api.



8.  Untuk menghidang, masukkan mee kuning dalam mangkuk dan tuang sup tadi bersama isinya.  Tabur daun sup, bawang goreng, cili padi dan sambal kicap.





No comments:

Post a Comment