Monday, June 29, 2020

Ikan Selar Panggang & Air Asam Kerisik




3 ekor ikan selar
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam

Ikan dibersihkan, dikelar-kelar dan dilumurkan dengan garam dan kunyit.  Panggang ikan tu.  Cara nak panggang tu ikan suka sendiri.  Aku letak atas frying pan, tutupkan dan biarkan hingga ikan masak di kedua-dua belah. 


Untuk buat air asam :
1 biji bawang besar
1 biji tomato
10 biji cili padi hijau
4 biji cili padi merah
1 sb kerisek
1 sb belacan
2 sb asam jawa
2 cawan air
1 sb gula melaka
3 biji limau kasturi
garam secukup rasa

1.  Bawang besar dan tomato didadu kecil.  Cili padi dihiris.  
2.  Asam jawa dibancuh dengan air dan tapis.  Kemudian campurkan air asam jawa itu bersama kerisek, belacan, gula melaka dan garam.  Masak air asam itu hingga mendidih dan sejukkan.
4.  Akhir masukkan  bawang besar, tomato, cili padi dan jus limau kasturi ke dalam air asam tadi.  Gaul biar sebati.  






No comments:

Post a Comment