Mula-mula keliru juga bila tengok ada orang jual nasi dagang yang berlainan rupanya tapi dorang claim itu nasi dagang asli. Bila refer kat blog http://bicaramentari.blogspot.com/2019/10/dag.html barulah tahu rupanya Nasi Dagang Kelantan berbeza sedikit dari Nasi Dagang Terengganu. Nasi Dagang Kelantan menggunakan beras yang telah dicampur dengan beras perang. Aku beli beras ini di pasaraya.
3 ulas bawang merah - dihiris
1/2 halia - dihiris
1 st halba
2 helai daun pandan
2 cawan santan
garam secukup rasa
1. Beras dibasuh bersih dan direndam dalam 4 jam dan toskan.
2. Masukkan beras ke dalam loyang bersama daun pandan. Kukus beras tanpa air hingga beras kembang.
3. Keluarkan beras itu dan digaul bersama santan dan garam. Masukkan santan itu sedikit demi sedikit sambil digaul.
4. Kukus semula beras itu dalam 5 minit. Kemudian gaul-gaulkan nasi itu dan tuangkan lagi santan secukupnya. Tabur di atasnya bawang merah, halia dan halba. Kukus lagi hingga nasi betul-betul masak. Kalau nasi itu macam keras, tambah sedikit lagi santan cair atau air saja. Sesekali buka penutup kukusan dan digaul-gaulkan nasi itu agar ia masak sama rata.
B : Cara buat gulai ikan tongkol
1 ekor ikan tongkol
3 sb rempah kari ikan
2 sb cili kisar
2 biji telur - direbus
500 ml santan
2 keping asam-keping
1 sb gula melaka
air secukupnya untuk merebus ikan
garam secukup rasa
Bahan kisar :
4-5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1" lengkuas
2" kunyit hidup
1 sb biji ketumbar
1" halia
1. Ikan direbus dengan garam, asam keping dan gula melaka. Sukatan air lebih seinci dari paras ikan. Setelah mendidih, tapis dan asingkan air rebusan ikan.
Sebaiknya disimpan semalaman tapi aku terus masak aje.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing.
3. Lepas itu masuk cili kisar dan serbuk kari. Tumis lagi hingga pecah minyak.
4. Masukkan air rebusan ikan dan santan. Biarkan mendidih sambil dikacau-kacau.
5. Kemudian masukkan ikan tongkol rebus tadi bersama telur rebus, asam-keping dan garam. Masak lagi hingga mendidih dan masukkan cili padi.
C : Cara Buat Sambal Kelapa
1/2 biji kelapa parut
2 ekor ikan kembong
3 ulas bawang merah
1 hiris halia
1 batang serai
garam secukup rasa
1. Ikan direbus dan diasingkan isi dan tulang.
2. Kelapa digoreng hingga keperangan.
3. Kisar bawang merah, halia dan serai hingga halus.
4. Masak bahan kisar hingga kering. Masuk kelapa goreng dan ikan rebus. Goreng hingga kering dan sejukkan. Kemudian dikisar separuh halus.
D : Cara Buat Acar
1 batang timun
1 batang carrot
1/2 biji bawang besar
1 biji cili merah
2-3 biji limau kasturi
garam dan gula secukup rasa
1. Timun dibuang empulurnya dan dipotong halus memanjang. Carrot juga dipotong sama. Bawang besar dihiris. Cili merah dihiris atau dipotong kecil.
2. Campurkan timun, carrot, bawang besar, cili merah, garam, gula dan perahkan jus limau kasturi.
E : Cara Buat Sambal Lada
5 biji cili merah
5 biji cili padi
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5 biji limau kasturi
gula dan garam secukup rasa
1. Goreng cili merah, cili padi, bawang besar dan bawang putih tanpa minyak hingga layu.
2. Kemudian dikisar kasar. Perahkan jus limau kasturi dan masukkan garam dan gula.
No comments:
Post a Comment