Sunday, March 31, 2013

Pengat Nangka



10 ulas nangka masak
1 biji kelapa putih
2 cawan air
2 sb sagu mata ikan - hijau
4 sb gula pasir
3 sb tepung jagung
2 helai daun pandan
garam

1.  Nangka disiat memanjang.  Kalau nak sebiji-sebiji pun boleh.  Kelapa diperah dengan 2 cawan air itu diambil santan pekat.

2.  Sagu mata ikan direndam lebih kurang 15 minit dan ditoskan. Kemudian direbus hingga sagu nampak jernih.  Lepas tu rendam dalam air sejuk supaya sagu tak melekat.  Ketepikan.

3.  Satukan santan dan tepung jagung dalam periuk.  Kacau biar tepung larut.  Kemudian masukkan garam dan daun pandan.  

4.  Bila dah mendidih, masukkan nangka.  Nangka ni akan mudah lembut jadi masukkan bila dah hampir pekat pun boleh juga.  Masak lagi sambil dikacau selalu hingga pekat.

5.  Tutup api dan masukkan sagu tadi.  






No comments:

Post a Comment