Saturday, March 16, 2013

Popia Jejari Ketam



1 paket kulit popia
1 paket jejari isi ketam
1 batang carrot - dipotong memanjang
1 sb tepung gandum + 2sb air (dijadikan pelekat)

Bahan untuk sambal :
3 sb cili kisar
2 ulas bawang putih
3 sb gula pasir
1/4 cawan cuka
garam secukup rasa

1.  Ambil sehelai kulit popia.  Susunkan 1 jejari ketam, 1 potongan carrot.

2.  Gulungkan dan sapukan dihujungnya dengan bancuhan tepung tadi dan lekatkan.  



3.  Panaskan minyak dalam kuali dan goreng popia hingga garing kekuningan.  Toskan.


4.  Untuk membuat sambalnya, panaskan minyak dan tumis bawang putih serta cili hingga garing.  Masuk gula, garam dan cuka.  Masak hingga pekat.  Tutup api dan masukkan popia yang digoreng tadi.  Gaul rata.





No comments:

Post a Comment