500 gm pucuk pakis
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 biji cili merah
1 sb belacan
1 sb air
1 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa
1. Pucuk pakis diambil daun dan batang-batang yang lembut. Adalah yang tinggal dalam 200 gm aje.
Rendam dalam air yang banyak yang telah dibubuh garam. Tukar dan rendamkan lagi dengan air garam beberapa kali.
Pucuk pakis ni banyak ada ulat-ulat halus. Kalau rendam akan timbul ulat-ulat itu. Sebab itu kena rendam dan toskan berkali-kali.
2. Bawang besar dan bawang putih dihiris. Kemudian diramas dengan belacan. Cili merah dihiris.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang-bawang tadi bersama cili merah hingga naik bau.
4. Akhir sekali masukkan pucuk pakis, air dan garam. Masak hingga sayur lembut.
No comments:
Post a Comment