500 gm pucuk pakis
1 biji kelapa
1 helai daun kunyit
2 batang serai
1 biji limau kasturi
garam secukup rasa
Bahan dikisar halus :
5 biji cili padi
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 sb geragau kering
2" kunyit hidup
1. Pucuk pakis diambil bahagian yang lembut sahaja. Walaupun asalnya 500 gm tapi setelah diambil yang lembut sahaja adalah tinggal dalam 200 gm. Basuh bersih dan direndam sekejap dalam air garam dan toskan.
2. Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat. dan diperah lagi dengn 1 1/2 cawan air dijadikan santan cair.
3. Daun kunyit disiat-siat dan serai dititik.
4. Masukkan bahan kisar, santan cair dan serai ke dalam periuk dan masak hingga mendidih sambil dikacau-kacau.
5. Kemudian dimasukkan pucuk pakis dan biarkan sayur masak.
6. Akhir sekali barulah dimasukkan santan pekat, daun kunyit dan garam. Bila mendidih perahkan jus limau kasturi. Kacau-kacau dan tutup api.
No comments:
Post a Comment