Sunday, March 24, 2013

Cucur Ubi Keladi Dan Ikan Bilis



1/2 biji keladi
1 cawan ikan bilis (saiz besar)
1 tangkai daun bawang - dihiris
1/2 st ketumbar - ditumbuk
1/2 st jintan manis - ditumbuk
1/2 biji bawang besar - dihiris
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 st air kapur
1 st serbuk kunyit
3/4 cawan air
garam secukup rasa

1.  Keladi dikupas dan dipotong halus memanjang.  Ikan bilis dicuci bersih dan toskan kedua-duanya.


2.  Campurkan semua bahan kecuali air dimasukkan sedikit demi sedikit agar adunan beter tidak terlalu cair.  Agak-agak bahan-bahan lain boleh melekat bila digoreng.  

3.  Kemudian barulah dicampurkan keladi dan ikan bilis tadi.  Gaul rata.  

4.  Panaskan minyak dalam kuali (goreng terendam).  Ambil sejemput adunan tadi dan digoreng hingga garing.  


Sedap dimakan semasa panas dengan sos cili.


No comments:

Post a Comment