Friday, March 15, 2013

Nasi Goreng Masam Manis




300 gm nasi sejuk
3 sb sambal belacan mangga (resipi di sini)
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4" carrot
200 gm kobis
3 sb minyak untuk menumis
sedikit hirisan mangga masak
garam secukup rasa

1.  Bawang merah dan bawang putih ditumbuk.  Carrot dipotong halus memanjang.  Kobis dihiris. 


2.  Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.  

3.  Masukkan sambal belacan mangga dan tumis lagi hingga naik bau tapi jangan terlalu garing.


4.  Masukkan kobis dan carrot.  Balik-balikkan sekejap dan masukkan nasi sejuk.  Gaul rata.


5.  Akhir sekali masuk garam.  Gaul rata dan masak sekejap dalam 5 minit.  Tutup api.

Sedap dimakan dengan hirisan mangga.  Nasi goreng ini lebih sedap jika tidak dicampur dengan bahan lain seperti udang, fish ball dll.




No comments:

Post a Comment