Thursday, March 21, 2013

Abuk-Abuk Sagu Dwi Warna




1 cawan sagu biji - putih
1 cawan sagu biji - hijau  
1 cawan kelapa parut putih
1 helai daun pandan
gula merah/gula melaka hiris secukupnya
garam secukup rasa



1.  Rendamkan sagu biji berasingan dalam 10 minit.  Toskan.

2.  Sagu-sagu tadi digaulkan bersama kelapa dan garam hingga rata.



3.  Kalau gunakan daun pisang, kenalah dibuat bentuk kon (lihat sini) dahulu kemudian barulah dimasukkan sagu putih dan sagu hijau berselang dengan gula merah/gula melaka.  Dikukus lebih kurang 10 minit atau hingga nampak ada wap keluar dari celah-celah tudung periuk kukus tu.



Masa mengukus tu, masukkan daun pandan dalam air kukusan supaya berbau harum.



                Tapi di sini aku juga gunakan mangkuk kecil.  




2 comments:

  1. mak oii sedapnya! akak suka la kuih ni. nak sket leh?
    Monday bfast kat rumah akak nak? ajak member2 kita yg biasa

    ReplyDelete