Saturday, March 2, 2013

Puding Jagung


1 tin jagung berkrim
1.5 cawan susu cair
1 cawan tepung kastad
1 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air

Masukkan semua bahan dalam periuk.  Kacaukan hingga sebati.  Lepas itu masakkan adunan itu hingga pekat berkilat.  Bila diangkat dengan sudu, adunan itu tidak meleleh tapi akan jatuh perlahan, itu tanda adunan itu sudah masak.  Bolehlah dimasukkan dalam acuan dan sejukkan.

Yang ini mula-mula aku letak sedikit adunan puding dalam acuan.  Biarkan sekejap.
Lepas itu aku letakkan sesudu cream jagung dibahagian 

tengah puding itu.
Akhir sekali aku tutupkan dibahagian atasnya dengan sedikit

lagi adunan puding tadi. 

Bila dimakan, puding ini rasa lebih berkrim 
di bahagian tengahnya.

Sebahagian lagi aku masukkan adunan puding itu ke dalam bekas.  
Biar  keras.
Bila hendak dimakan , letakkan cream jagung diatasnya. 






No comments:

Post a Comment